Last van Artrose?

16-02-2016 - Nanda Felderhof

 

 

Artrose                                                                                               

 

Artrose is een vorm van reuma en de meest voorkomende chronische gewrichtsbeschadigende aandoening. Het kraakbeen gaat bij artrose in kwaliteit achteruit of verdwijnt. Het aantal artrosepatiënten in Nederland is 1,2 miljoen. Eén op de twintig volwassen Nederlanders heeft chronische klachten door artrose. Heup- en knieartrose komen het meeste voor, daarnaast artrose aan handen, voeten en artrose van de wervelkolom. Artrose treft niet alleen senioren, ook jongere mensen kunnen artrose krijgen. De helft van de mensen met klachten is tussen de veertig en vierenzestig jaar. Artrose heeft impact op de kwaliteit van leven en deelname aan het sociale leven.

 Risicofactoren voor artrose kunnen zijn

  • belasten van het gewricht op een manier waar het niet (meer) op berekend is 
  • overgewicht
  • belastend werk
  • een trauma.

Daarnaast lijkt er een erfelijke component aanwezig te zijn.

De belangrijkste symptomen van artrose zijn pijn en vermindering van beweeglijkheid. Hierdoor ziet men op termijn vaak verminderde spierkracht en beperkingen in activiteiten.

 

Minder klachten en meer kunnen?

Het ArtroseNetwerk is speciaal opgericht voor het behandelen van mensen bij wie artrose is geconstateerd. De deelnemers krijgen met behulp van de website ondersteuning bij  de oefeningen. Ook is er op de website extra informatie te vinden over alles wat met artrose te maken heeft. Het is een praktisch, compleet en op maat gemaakt behandelprotocol.

Sinds begin 2015 maakt Nanda Felderhof deel uit van het Artrose Netwerk. Ze heeft hiervoor begin 2016 een extra cursus gevolgd om zich nog verder in het onderwerp artrose te verdiepen.

 

Hoe?

Het artroseprotocol bestaat uit drie pijlers;

1) de methode oefentherapie Cesar en Mensendieck

2) het stapsgewijs opvoeren van activiteiten om de zelfgekozen behandeldoelen te halen

3) behandelinzichten volgens de laatste wetenschappelijke inzichten

 

Oefentherapie Mensendieck.

Oefentherapie  Mensendieck is een paramedische behandelmethode, gericht op het opheffen en voorkomen van klachten als gevolg van een onjuist houdings- en bewegingspatroon, al dan niet veroorzaakt door een bepaalde afwijking of ziekte, in dit geval bij gewrichtsartrose. Onder begeleiding van een oefentherapeut werkt de patiënt aan het verbeteren van zijn houdings- en bewegingsgedrag, evenals aan het herstellen van de balans tussen spanning en ontspanning en het in conditie brengen van het lichaam. De patiënt leert hoe hij zelf met zijn klachten kan omgaan en hoe hij kan voorkomen, dat de klachten terugkeren. De behandeling wordt afgestemd op ieders persoonlijke situatie. Dat betekent dat de patiënt oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen krijgt, die hij kan toepassen in zijn dagelijkse leven. Zowel de thuissituatie, werkomgeving, hobby’s en sporten komen aan de orde. Door de adviezen van de oefentherapeut leert de patiënt om gezonder te bewegen om zodoende weer optimaal te kunnen functioneren tijdens alle dagelijkse activiteiten.

 

Ervaringen

Mevr. H., 69 jaar; Ik vind de ondersteuning d.m.v. de website heel prettig; je kunt de oefeningen altijd even nalezen en de extra informatie over artrose, voeding, medicatie e.d. vind ik heel interessant om te lezen. Door de oefeningen voel ik duidelijk dat ik soepeler word en vooruitga in mijn dagelijkse bezigheden. Ik zou het ArtroseNetwerk ook zeker willen aanbevelen voor andere mensen met artrose.

Mevr. v.d B. 55 jaar; Ik ga nu beter om met de balans tussen activiteit en rust en weet beter mijn grenzen aan te houden. Ik heb veel baat bij de oefeningen. Ik zou oefentherapie en het ArtroseNetwerk zeker aanbevelen bij mensen met artrose.

 

 

Een afspraak maken?

Men kan terecht bij het ArtroseNetwerk met of zonder verwijzing van huisarts of specialist indien de diagnose artrose is vastgesteld. De kosten worden vergoed afhankelijk van het zelfgekozen aanvullende pakket bij de zorgverzekeraar.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u ons online contact formulier invullen of u belt naar Nanda Felderhof; 040-2833752.

 

Voor meer informatie kunt u kijken op www.artrose-netwerk.nl

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!