Tenminste 70% van de mensen krijgt in hun leven te maken met lage rugklachten. Jij ook?

15-03-2016 - Nanda Felderhof

 

 

 

Lage rugklachten zijn onder te verdelen in 2 groepen. De eerst groep bestaat uit klachten die een duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben. Bijvoorbeeld een spierscheur of artrose. Deze oorzaak is terug te vinden tijdens onderzoeken zoals een röntgenfoto of een MRI-scan.  

Bij de andere groep klachten is echter geen concrete oorzaak te vinden tijdens onderzoeken. Deze laatste groep is veruit het grootste. Voor 90% van de rugklachten kan geen medische oorzaak gevonden worden. Meestal ligt overbelasting ten grondslag aan deze klachten. Over deze rugklachten gaat het  in dit artikel.

Lage rugklachten zijn wereldwijd de grootste oorzaak van het niet meer kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen. Tenminste 70% van alle mensen krijgt in hun leven last van lage rugklachten en 1 op de 20 mensen krijgt per jaar een nieuwe episode van klachten.  Als je al een keer klachten hebt gehad, is de kans groter om nog een keer deze klachten te krijgen.

Lage rugklachten kunnen sociale, psychische en praktische problemen geven, zoals het niet kunnen  werken of sporten.

Enkele risicofactoren voor het ontwikkelen of in stand houden van rugklachten zijn:

  • Een verkeerde houding
  • Overbelasting of onderbelasting
  • Stress door een te hoge werkdruk of privéproblemen
  • Een verkeerde manier van werken

 

De belangrijkste symptomen van lage rugklachten zijn pijn en verminderde beweeglijkheid. Hierdoor zie je op den duur vaak dat de rug minder of verkeerd gebruikt wordt waardoor klachten blijven bestaan, verergeren of terugkomen.

 


 

Oefentherapie, iets voor u?

Heb je last van lage rugklachten die voor je gevoel door over- of onderbelasting komen of door een te hoge werkdruk of stress? Heb je het gevoel een verkeerde houding te hebben of denk je verkeerd te werken? Heb je last van lage rugklachten zonder dat daar een aanwijsbare oorzaak voor is gevonden of lage rugklachten die blijven terug komen? Ben je al vaker onderzocht en behandeld zonder gewenst resultaat? Heb je een van deze vragen met ja beantwoord? Misschien biedt oefentherapie voor jou een uitkomst en neem dan voor meer informatie of het maken van een afspraak contact met ons op via het contact formulier op de website of bel 040-2833752.

 

Hoe gaan wij te werk?

Oefentherapie Mensendieck is een behandelmethode die uitgaat van de mens in zijn geheel, daarbij wordt er samen met jou gekeken naar houdings- en bewegingspatronen, maar ook naar je persoonlijke situatie.  Wij werken samen met jou aan het  verbeteren van houding en bewegen om klachten te voorkomen of te verminderen.

Ook kan er gewerkt worden aan het hervinden van de balans tussen spanning en ontspanning of tussen over- en onder belasting.  Als je begrijpt wat de klachten doet ontstaan, geven wij jou de handvatten om je houding en beweegpatroon aan te passen in je dagelijks leven. Je krijgt oefeningen en houdingsadviezen mee die je meteen kan toepassen.

 

Een afspraak maken?

Je kunt terecht bij ons met of zonder verwijzing van de huisarts of specialist. De kosten worden vergoed afhankelijk van het zelfgekozen aanvullend pakket bij de zorgverzekeraar.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u ons online contactformulier invullen of bellen  met 040-2833752.

 

 

Auteurs: Koen van de Lande, Nanda Felderhof-Visser

 

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!