Wel of geen (spier)spanningshoofdpijn? 11 vragen om meer duidelijkheid te krijgen en een oplossing

10-05-2016 - Nanda Felderhof

 

 

Krijg je vaak last van hoofdpijn aan het eind van een lange drukke dag? Voelt het alsof er een drukkende band om je hoofd zit? Heb je  een stijve nek of stijve schouders? Mogelijk valt je hoofdpijn onder spanningshoofdpijn.

 

Soorten hoofdpijn

3,5 miljoen Nederlanders hebben regelmatig last van hoofdpijn. Deze mensen hebben niet allemaal last van dezelfde soort pijn. Het is belangrijk te weten welk soort hoofdpijn je hebt omdat elke soort anders wordt behandeld. Migraine is hierbij de meest voorkomende vorm. Daarnaast bestaat er ook clusterhoofdpijn. Dit  is de meest zeldzame vorm. Deze vormen van hoofdpijn worden vaak met medicatie behandeld.

Een andere vorm van hoofdpijn die veel voorkomt is de spanningshoofdpijn. De pijn wordt gevoeld aan beide zijde van het hoofd en voelt als een drukkend band gevoel om het hoofd en  de pijn wordt niet erger tijdens bewegen. De oorzaak van spanningshoofdpijn kan variëren maar komt vaak door een te hoge spierspanning, verkeerde houding, verkeerd bewegingspatroon,stress of overbelasting.  Vaak gaat de hoofdpijn gepaard met een stijve nek en schouders, misselijkheid zonder braken en lichte gevoeligheid voor licht en geluid. Spanningshoofdpijn is goed te behandelen door middel van oefeningen,  kleine aanpassingen van de houding en door het leren omgaan met stress en overbelasting.

 

 

Spanningshoofdpijn test

Met de onderstaande test kan je kijken of jouw hoofdpijn onder spanningshoofdpijn valt. De test bestaat uit elf vragen en geeft je binnen één minuut inzicht of je mogelijk last hebt van spanningshoofdpijn.

 

Heb je  minimaal twee keer in de maand last van hoofdpijn?                                                  Ja/nee

Heb je  last van hoofdpijn die aan beide zijden van het hoofd zit?                                          Ja/nee

Heb je een drukkende of klemmende pijn en/of bandgevoel om het hoofd?                           Ja/nee

Straalt de hoofdpijn uit vanaf de nek richting het hoofd?                                                         Ja/nee

Wordt de pijn niet heel veel erger bij inspanning?                                                                   Ja/nee

Ervaar je soms misselijkheid zonder braken en/of duizeligheid en/of wazig zien?                 Ja/nee

Heb je  last van stijve en/of pijnlijke  nek of schouders?                                                         Ja/nee

Zit of sta je vaak in dezelfde houding tijdens je dagelijks leven of werk?                               Ja/nee

Heb je werk waarbij de nek en schouders zwaar worden belast?                                          Ja/nee

Heb je voornamelijk last aan het einde van je (werk)dag?                                                     Ja/nee

Ervaar je stress in je privé omgeving en/of tijdens je werk?                                                   Ja/nee

 

Hoe meer vragen je met ja hebt beantwoord hoe groter de kans is dat je last hebt van spanningshoofdpijn. Erg vervelend, maar er is iets aan te doen.

 

Een oplossing

Bij spanningshoofdpijn speelt een hoge spierspanning een belangrijke rol.  Het is dus zaak hiermee aan de slag te gaan. Door het verbeteren van de houding in het dagelijks leven kan de belasting op de gespannen spieren afnemen. Ook door het doen van gerichte oefeningen kunnen spieren beter ontspannen.

Voldoende beweging en een gezond leefpatroon; denk aan goed slapen, voldoende ontspanning en gezond eten helpen ook om spanningshoofdpijn te verminderen. Omdat stress en overbelasting vaak invloed hebben op de hoofdpijnklachten is het goed om te leren hoe je  lichaam reageert op signalen van stress en overbelasting. Indien je deze signalen herkend kun je er ook invloed op uitoefenen. Met als resultaat minder spanning.

 

Wij als oefentherapeuten Mensendieck gaan samen met jou kijken naar de oorzaak van je spanningshoofdpijn om vervolgens met bovenstaande aspecten een persoonlijk behandelplan op te stellen.

 

Dus heb  je veel vragen met ja beantwoord dan is de kans groot dat je last hebt van spanningshoofdpijn en kan oefentherapie voor jou een uitkomst zijn. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kun je contact met ons opnemen via het contact formulier op de website of bel met 040-2833752.  

 

Auteurs: Koen van de Lande en Nanda Felderhof

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!