De 5 meest onmisbare dingen in mijn praktijk

14-06-2016 - Nanda Felderhof

 

Een aantal zaken in mijn praktijkruimte zijn  onmisbaar om mijn werk op mijn manier goed te kunnen uitvoeren.  Hierbij een top 5 van zaken die ik absoluut niet kan missen.

 

5. Naslagwerken

Ik weet aardig wat. Maar ben gelukkig ook maar een mens en geen wandelende encyclopedie. Niet alle kennis heb je meteen paraat. Hoe loopt deze spier? Wat zegt onze wetenschappelijk bewezen richtlijn over dit probleem? Soms is het nodig om aanvullende informatie op te zoeken.

Niet alleen voor mezelf, maar ook om de patiënt dingen uit te kunnen leggen en te laten zien. Veel anatomische boeken hebben prachtige platen die visueel veel duidelijk maken. Ik vind het belangrijk dat mensen weten waar we het over hebben en wat er met ze aan de hand is. Ondersteuning van beeldmateriaal kan hier goed bij helpen.

 

4. Mijn computer

Tegenwoordig vind al mijn verslaglegging digitaal plaats. Op mijn laptop zit een beveiligd programma geïnstalleerd met daarin alle dossiers van iedere patiënt. Hierin staat alle persoonlijke informatie, maar ook behandeldoelen, conclusies, wat we hebben gedaan en hoe het gaat. Zonder deze dossiers zou ik veel informatie die mensen mij vertellen vergeten en dus veel minder efficiënt kunnen behandelen. Wettelijk gezien moet ik deze dossiers 15 jaar bewaren, dit betekent dat als mensen na jaren nog eens terug komen ik altijd kan zien wat we eerder hebben gedaan en wat destijds het probleem was.

Een ander voordeel van een goede verslaglegging is, dat mocht ik langdurig ziek worden, of om een andere reden afwezig zijn en collega de behandelingen direct kan oppakken en voortzetten.

 

3. Oefenmateriaal

In de praktijk zijn vele vormen van oefenmateriaal aanwezig; ballen, oefentollen, spelletjes, gymballen, gewichten, springtouwen en noem maar op. Deze materialen gebruik ik als ondersteuning van de behandelingen. Oefenen in de praktijk is altijd anders dan thuis. Middels afleiding probeer ik een situatie te creëren die in de buurt komt van een dagelijkse (thuis)situatie. Hier gebruik ik vaak oefenmateriaal voor.

Leuk oefenmateriaal stimuleert bewegen, niet alleen bij kinderen. Het maakt oefenen leuker en uitdagender en doelen worden beter en sneller behaald. Onmisbaar dus!

 

 

2. Oefenmat en behandelbank

Natuurlijk oefen ik veel met mijn patiënten zittend en staand. Dit is het meest praktisch en komt het meest in de buurt van de dagelijkse werkelijkheid. Vaak is het echter nodig om een aantal subdoelen te halen. Soms moet een wervelkolom meer beweeglijk worden, spieren moeten versterkt of ontspannen of worden gerekt. Hiervoor oefen ik bij voorkeur op de grond op een matje. Het geeft de meeste bewegingsvrijheid.

Is iemand niet (meer) in staat om op de grond te gaan liggen dan gebruiken we de in hoogte verstelbare behandelbank. Deze gebruik ik ook als ik iemand specifieker moet onderzoeken of zogenaamd 'hands-on' moet behandelen. Dit kan zijn voor ontspanning, triggerpointtherapie, passief doorbewegen of medical taping. Door de bank te gebruiken kan ik overal goed bij en kan de patiënt in een comfortabele houding liggen.

 

1. Spiegels

Een hulpmiddel waar ik echt niet zonder kan zijn  de spiegels in mijn praktijkruimte. Ze vallen dan ook meteen op als je binnenkomt. Waarom zijn deze zo belangrijk? Een groot deel van de oefentherapie bestaat uit een gedragsverandering; het aanleren van nieuw en gezond bewegingsgedrag. Je kunt echter pas iets aanpassen als je je bewust bent van je oude gedrag. Iets wat je al jaren op een bepaalde manier doet hoort bij je en daarvan merk je vaak niet dat je het doet.

Het is vaak niet genoeg als iemand dit tegen je zegt. Het echter zelf zien en ervaren met behulp van de spiegels kan hierin wel een belangrijke rol spelen. Geconfronteerd worden met wat je doet, en hoe je dit doet is een grote stap op weg naar het aanpassen van dit gedrag naar een gezonde manier.

 

 

Nieuwsgierig geworden naar de praktijk? Bel naar 040-2833752 of neem contact op middels ons contactformulier

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!