Pijnvermindering door triggerpoint therapie

21-06-2016 - Nanda Felderhof

 

Triggerpoints zijn kleine plekjes in de spieren die bij aanraking of druk zeer pijnlijk kunnen zijn. Ze ontstaan doordat spieren gespannen zijn en dan plaatselijk niet volledig ontspannen. Zo ontstaat er een kleine 'spierknoop' die slecht doorbloed is en die zijn afvalstoffen niet kwijt kan. Hierdoor blijft de situatie in stand gehouden en blijft er een spanning op de banden,  pezen en aanhechting van de spier aanwezig. Dit kan resulteren in pijn in het betreffende gebied van de spier of elders in het lichaam.

 

Verschillen

Sommige mensen hebben enorm veel triggerpoints in hun lijf. Bijvoorbeeld mensen die veel spierspanning maken maar ook mensen met de diagnose fibromyalgie kunnen er verschillende hebben.

Gelukkig hebben triggerpoints de eigenschap om hetzelfde patroon te laten zien. Ze zitten vaak op dezelfde plaatsen en veroorzaken op dezelfde plaatsen pijn. Weet je waar de pijn zit? Dan kun je op zoek naar het eventueel bijpassende triggerpoint.

 

Behandeling

Triggerpoints zijn te behandelen. Hiervoor kun je verschillende hulpmiddelen gebruiken. Het meeste maak ik in de praktijk gebruik van mijn handen. Dit geeft mij het meeste sturing, gevoel en controle. Daarnaast maak ik veel gebruik van stuiterballen, tennisballen en andere balletjes.

Tijdens de behandeling ga ik altijd eerst op zoek naar de actieve triggerpoints om ze vervolgens meteen te behandelen. Dit kan zeer gevoelig zijn. Het voordeel is echter dat zodra ik niet meer aan het behandelen ben die pijn meteen weg trekt. Het behandelen van één triggerpoint duurt ongeveer een halve minuut. Daarnaast is het belangrijk dat de behandeling meteen resultaat geeft. Vooral mensen die vaker behandeld worden op deze manier vinden de pijn hierdoor niet erg en goed te hebben.

De volgende stap in de behandeling is om mensen zelf te leren deze punten te behandelen. Hiervoor gebruik ik eigenlijk altijd een balletje al dan niet in combinatie met een muur. Op deze manier kun je de behandeling een aantal keren per dag herhalen en geeft dit het meeste kans op een goed resultaat.

Patiënten zijn vaak erg blij met deze methode omdat het ze een manier in handen geeft waarmee ze direct iets aan hun pijnklachten kunnen doen zonder terug te vallen op medicatie of een therapeut. De enige investering is een beetje tijd en de aanschaf van een balletje.

Nieuwsgierig geworden, meer weten of erachter komen of triggerpoint therapie iets voor jou is? Neem dan contact op via 040-2833752 of via ons contactformulier op de website.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!