Medical taping; meer dan een leuk kleurtje

05-07-2016 - Nanda Felderhof


Als je regelmatig naar sport kijkt heb je ze vast gezien; die felgekleurde stroken tape op benen, armen en schouders. Het ziet er kleurrijk uit, maar wat doet het precies? En bij welke klachten kun je medical taping inzetten?

 

Wat is het?

De tape is gemaakt van elastisch katoen met een anti-allergische lijmlaag. Huidirritaties komen zeer zelden voor en hierdoor kan de tape langere tijd ingezet worden. Ook omdat de tape nog ventileert als hij is geplakt. Hierdoor kan er ook mee gedoucht worden. De tape is in de lengte rekbaar tot wel 140% dit is vergelijkbaar met de rekbaarheid van de huid. Ook het gewicht en de dikte van de tape zijn hiermee vergelijkbaar. Daarom zit de tape vrijwel altijd comfortabel en merk je al snel niet meer dat de tape zich op de huid bevindt.

De tape is in verschillende kleuren beschikbaar; roze, blauw, huidskleur, zwart, oranje, etc. In sommige culturen, met name de Aziatische, gelooft men dat de kleur van invloed is op de klachten. Ze beweren dat mensen zelf hun kleur moeten kiezen om een beter resultaat te bereiken. Wij hebben in de praktijk altijd meerdere kleuren op voorraad en mensen mogen zelf kiezen, maar meer uit praktisch oogpunt dan dat we geloven dat de klachten daar sneller van over gaan.

 

Wat doet het?

Medical taping optimaliseert het lichaamseigen herstelproces. Oftewel het ondersteunt wat het lichaam in een ideale situatie zelf zou doen. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld blessures sneller herstellen.

Er zijn verschillende technieken waarmee de tape op de huid geplakt kan worden. Deze technieken luisteren nauw en zijn niet altijd eenvoudig. Dit is de reden waarom de tape altijd door een geschoolde professional geplakt moet worden. De plaktechnieken hebben allemaal hun eigen resultaat. Met medical taping kun je onder meer de volgende effecten bereiken:

- pijnvermindering

- verbeteren van de spierfunctie (spieren meer laten ontspannen of juist het tegenovergestelde)

- ondersteunen van gewrichten (door bijvoorbeeld de stand te beïnvloeden of te zorgen voor meer stabiliteit)

- verbeteren van de bloedcirculatie

 

Deze effecten treden meteen na het plakken van de tape op. Je kunt dus meteen minder pijn ervaren of een grotere bewegingsuitslag hebben van een gewricht. Zit de tape niet prettig of voelt het niet goed, dan zullen we de tape altijd verwijderen. Het positieve effect moet direct merkbaar zijn.

 

Voor wie?

Wij gebruiken medical taping in de praktijk meestal als ondersteuning van het herstelproces en vrijwel nooit als middel op zich. Het maakt dus deel uit van een groter behandelplan. Uiteraard willen we ook de oorzaak van de klachten oplossen en niet alleen de gevolgen. Er zijn uitzonderingen.

Klachten waarbij we veel gebruik maken van medical taping zijn onder andere; slijmbeursontstekingen (zowel in de schouder als de heup), tennisarm/golfelleboog, lage rugklachten, nekklachten, littekens, mensen die vocht vasthouden, houdingsverbetering, artrose, hoofdpijnklachten. Dit lijstje is verre van volledig. Bij bijna alle klachten zou je medical taping als ondersteuning in kunnen zetten. Dit is echter niet altijd nodig. Bij het maken van het behandelplan wordt gekeken of medical taping in jouw situatie een meerwaarde zou zijn. Dit gebeurt altijd in overleg.

 
In onze praktijk

Bij ons in de praktijk zijn we allemaal geschoold in medical taping. Je kunt dus altijd bij ons terecht als het hierom gaat.

Wil je meer weten of je aanmelden? Gebruik dan ons contactformulier of bel naar 040-2833752.

 

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Velden met een * zijn verplicht!