Houdingsprobleem bij kinderen en jongeren

De meeste kinderen en jeugd bewegen van nature veel en graag. Bewegen is van alle leeftijden en behalve leuk en gezond vooral ook heel nuttig. Door in beweging te zijn oefent de jeugd spieren, zintuigen en motoriek. Ongemerkt leren ze zo de vaardigheden die ze de rest van hun leven nodig hebben.

 

Echter zorgt onze huidige maatschappij, door het vele zitten, voor belemmering van het ontwikkelen van een goede houding. De Nederlandse jeugd is momenteel Europees kampioen zitten. Deze toename in zituren gaat gepaard met minder beweging en verslechtering in houding. Opgroeien met een slecht uitgelijnd lichaam leidt vaak tot problemen.
 

In het dagelijks leven zien wij in de praktijk veel kinderen en jongeren met een houdingsprobleem, dit kan verschillende oorzaken hebben. Denk aan een verkeerde houding door te veel gebogen zitten, bijvoorbeeld tijdens het gebruik van de computer of mobiele telefoon. Het kan ook aangeboren zijn, een structurele kyfose( kromming in de bovenrug) of een scoliose (een zijwaartse kromming in de wervelkolom).

 

Door een verkeerde houding ontstaan vaak lichamelijke klachten denk aan hoofdpijnklachten en rugklachten. Deze klachten kunnen bij de oefentherapie Mensendieck en Cesar goed behandeld worden. Samen werken we aan een goede houding en bewegingspatroon. Een goede basis om vervelende aandoeningen aan het bewegingsapparaat in de toekomst te voorkomen.

 

Slaapproblemen

Ook slaapproblemen zijn veelvoorkomend bij kinderen en pubers. Slaaptekort en onregelmatig slapen vormen een risico voor je kind. Het beïnvloedt de groei en ontwikkeling en heeft effect op het gedrag.

 

De hersenen van de jeugd zijn continu in ontwikkeling en juist daarom is het zo belangrijk dat er aan de slaapbehoefte in uren wordt voldaan. Wij als gespecialiseerde slaapoefentherapeuten helpen daar graag bij. Samen werken we aan het verbeteren van slaapgedrag en een gezonde nachtrust.

 

Slaapproblemen bij kinderen of pubers vragen een verschillende aanpak. Bij kinderen worden ouders betrokken en voorzien van bruikbare handvatten. De ouders spelen een belangrijke rol in het geven van het goede voorbeeld, de opvoeding en gewoonteverandering.

Bij pubers ligt de focus op het slaappatroon in een haalbaar en stabiel ritme te brengen. Dit bereiken we o.a. door vaste bedtijden doordeweeks en behoud van ritme in het weekend. Daarnaast word er gewerkt aan invloed van licht/donker, opslomen in de avond en ontspanningsvaardigheden.