Blogs

 

Hieronder vindt u een aantal inhoudelijke blogs. Onder elke blog kunt u reageren. Voel u vrij dit te doen!

Maak kennis met Pietje Pit!

Geplaatst door Nanda Felderhof

De zomervakantie is weer voorbij. De tijd dat kinderen lekker lang konden uitslapen, buiten spelen en doen waar ze zin in hadden wordt weer ingeruild voor de gewone schooldagen. Wat zullen ze weer moeten wennen! Kinderen brengen steeds meer tijd zittend door, soms zelfs meer dan een volwassene met een kantoorbaan. Zowel op school als thuis en vaak achter een scherm. Door de komst van de computer is het onderwijs aan het veranderen. Kinderen zitten meer, leren anders.
Lees meer

15 Jaar en nog niet klaar

Geplaatst door Nanda Felderhof

Volgende week is het zover, op 1 september 2016 ben ik 15 jaar werkzaam als oefentherapeut in mijn praktijk in Nuenen. Wat gaat de tijd toch ongelooflijk snel. Ik weet nog goed mijn eerste werkdag, toen was de praktijk nog in de Parkstraat gevestigd. Daar zat ik dan, wachtend bij de telefoon totdat er iemand belde om een afspraak te maken. Gelukkig gebeurde dat.
Lees meer

Vakantiebeweging

Geplaatst door Nanda Felderhof

e vakantietijd is begonnen! Lekker uitslapen, luieren, eindelijk dat boek lezen waar je nooit aan toe komt, lekker eten en genieten. Klinkt fantastisch. Op deze manier kan je lichaam weer helemaal opladen. Denk je. Want hoe zit het met je conditie? De conditie die je de afgelopen maanden zo zorgvuldig hebt opgebouwd kun je in een vakantie van een paar weken helemaal kwijt raken. Zonde! Want dan moet je na je vakantie weer helemaal opnieuw beginnen. Daarom hieronder een aantal tips om op een ongedwongen (en leuke?) manier toch nog in beweging te blijven.
Lees meer

Medical taping; meer dan een leuk kleurtje

Geplaatst door Nanda Felderhof

Als je regelmatig naar sport kijkt heb je ze vast gezien; die felgekleurde stroken tape op benen, armen en schouders. Het ziet er kleurrijk uit, maar wat doet het precies? En bij welke klachten kun je medical taping inzetten?
Lees meer

Pijnvermindering door triggerpoint therapie

Geplaatst door Nanda Felderhof

Triggerpoints zijn kleine plekjes in de spieren die bij aanraking of druk zeer pijnlijk kunnen zijn. Ze ontstaan doordat spieren gespannen zijn en dan plaatselijk niet volledig ontspannen. Zo ontstaat er een kleine 'spierknoop' die slecht doorbloed is en die zijn afvalstoffen niet kwijt kan. Hierdoor blijft de situatie in stand gehouden en blijft er een spanning op de banden, pezen en aanhechting van de spier aanwezig. Dit kan resulteren in pijn in het betreffende gebied van de spier of elders in het lichaam.
Lees meer

De 5 meest onmisbare dingen in mijn praktijk

Geplaatst door Nanda Felderhof

Een aantal zaken in mijn praktijkruimte zijn onmisbaar om mijn werk op mijn manier goed te kunnen uitvoeren. Hierbij een top 5 van zaken die ik absoluut niet kan missen.
Lees meer

6 Tips bij het uitzoeken van een nieuwe bank of matras

Geplaatst door Nanda Felderhof

Ken je dat? Je hebt een prachtige nieuwe bank uitgekozen en op het moment dat hij eindelijk wordt afgeleverd blijkt hij toch niet zo lekker te zitten als in de winkel. Of je koopt een nieuw matras en deze blijkt na 2 maanden lang niet zo lekker te liggen als het exemplaar waar je in de winkel op lag. Nieuwe meubels zijn een grote uitgave daarom is het belangrijk om niet alleen iets moois te kopen maar ook iets wat goed zit of ligt. Zeker als je lichamelijke klachten hebt. Onderstaande tips kunnen een mogelijke miskoop wellicht voorkomen.
Lees meer

Kans op K.A.N.S.?

Geplaatst door Nanda Felderhof

Een aantal jaar geleden hoorde je iedereen over RSI (Repetetive Strain Injury) of de muisarm. Dit kreeg je als je lang achter elkaar achter de computer aan het werk was en veel moest typen of met de muis moest werken. Bekende klachten waren: tintelingen in handen en vingers, pijn aan de pols, arm en schouder en hoofdpijnklachten. Inmiddels is de naam verandert in KANS (klachten van arm, nek en schouders) en is ook de manier waarop we er tegenaan kijken veranderd.
Lees meer

Wel of geen (spier)spanningshoofdpijn? 11 vragen om meer duidelijkheid te krijgen en een oplossing

Geplaatst door Nanda Felderhof

Krijg je vaak last van hoofdpijn aan het eind van een lange drukke dag? Voelt het alsof er een drukkende band om je hoofd zit? Heb je een stijve nek of stijve schouders? Mogelijk valt je hoofdpijn onder spanningshoofdpijn.
Lees meer

Het verschil tussen oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar

Geplaatst door Nanda Felderhof

Nog vaak krijg ik van mensen de vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen oefentherapie Mensendieck en oefentherapie Cesar. De meeste mensen hebben van beide weleens gehoord maar weten niet het verschil te benoemen. Ook artsen en specialisten weten het verschil niet goed, terwijl ze soms wel heel duidelijk naar één van beide verwijzen.
Lees meer

Waarom ik gestart ben met het nemen van micro-pauzes

Geplaatst door Nanda Felderhof

Wat kan het lekker zijn om in een 'workflow' te zitten. De werkzaamheden gaan als vanzelf en het ene na het andere item kan van het to-do lijstje afgestreept worden. Maar als dit af is, dan kan dat andere ook nog wel even. Het gaat zo lekker nu. En dan ineens: is het al zo laat? Snel nog even alles afronden en naar huis. Dit lijkt goed voor de productiviteit, maar niets is minder waar.
Lees meer

Pas op! De juiste houding bestaat niet

Geplaatst door Nanda Felderhof

In mijn praktijk komen veel mensen die niet tevreden zijn over hun houding. Ze vinden dat ze krom staan of lopen, dat hun schouders te ver naar voren staan of dat ze scheef staan. Een andere groep mensen heeft ogenschijnlijk geen problemen met zijn of haar houding, ware het niet dat ze lichamelijke klachten hebben die veroorzaakt worden door hun (ongunstige) houding.
Lees meer

Herkenbaar? Zittend pijn krijgen

Geplaatst door Nanda Felderhof

Wellicht herken je het volgende: je hebt de hele dag achter de computer gewerkt voor je werk. Thuis gekomen kijk je nog even naar je email om vervolgens aan te schuiven voor het eten. Na het eten ga je lekker op de bank zitten om te kijken naar het journaal en je favoriete programma. Tot zover geen probleem, maar wat nu als je gedurende diezelfde dag langzaamaan pijn ontwikkelt?
Lees meer

Tenminste 70% van de mensen krijgt in hun leven te maken met lage rugklachten. Jij ook?

Geplaatst door Nanda Felderhof

Lage rugklachten zijn wereldwijd de grootste oorzaak van het niet meer kunnen uitvoeren van dagelijkse handelingen. Tenminste 70% van alle mensen krijgt in hun leven last van lage rugklachten en 1 op de 20 mensen krijgt per jaar een nieuwe episode van klachten. Als je al een keer klachten hebt gehad, is de kans groter om nog een keer deze klachten te krijgen.
Lees meer

Last van Artrose?

Geplaatst door Nanda Felderhof

Artrose is een vorm van reuma en de meest voorkomende chronische gewrichtsbeschadigende aandoening. Het kraakbeen gaat bij artrose in kwaliteit achteruit of verdwijnt. Het aantal artrosepatiënten in Nederland is 1,2 miljoen. Eén op de twintig volwassen Nederlanders heeft chronische klachten door artrose. Heup- en knieartrose komen het meeste voor, daarnaast artrose aan handen, voeten en artrose van de wervelkolom. Artrose treft niet alleen senioren, ook jongere mensen kunnen artrose krijgen. De helft van de mensen met klachten is tussen de veertig en vierenzestig jaar. Artrose heeft impact op de kwaliteit van leven en deelname aan het sociale leven.
Lees meer